Logo 2

Διαθωρακική υπερηχογραφία

evgampti

Tο διαθωρακικό υπερηχογράφημα αποτελεί το πιο γρήγορο, ασφαλές και μη επεμβατικό μέσο διαγνωστικής προσέγγισης του αναπνευστικού ασθενούς, χωρίς επιπλοκές σε χέρια έμπειρου επεμβατικού πνευμονολόγου και χωρίς ακτινοβολία.

Ισχύουν όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τα άτομα που μπορούν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη εξέταση: οι βλάβες πρέπει να είναι ορατές με τον υπέρηχο και προσεγγίσιμες με τη βελόνα βιοψίας.

Τα αποτελέσματα του διαθωρακικού υπερήχου είναι άμεσα και οι πληροφορίες είναι πολλές φορές πιο χρήσιμες από εκείνες που μας προσφέρει η απλή ακτινογραφία.

H χρησιμότητα του διαθωρακικού υπερήχου στα νοσήματα του θωρακικού τοιχώματος, του υπεζωκότα και των πνευμόνων, είναι αδιαμφισβήτητη. Το διαθωρακικό υπερηχογράφημα διενεργεί ο Επεμβατικός Πνευμονολόγος. Η εμπειρία του Δρ. Ηρακλή Τιτόπουλου και της Μονάδας Επεμβατικής Πνευμονολογίας, είναι τεράστια.

Διάγνωση παθήσεων

Η διαθωρακική υπερηχογραφία είναι σημαντική σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως:

  • Διάγνωση πνευμοθώρακα, πνευμονίας, ατελεκτασίας, πλευρίτιδας, πνευμονικού οιδήματος και διαμέσων πνευμονοπαθειών
  • Παθήσεις διαφράγματος
  • Διάγνωση πνευμονικής εμβολής
  • Κατευθυνόμενη βιοψία υπεζωκότα, θωρακικού τοιχώματος και περιφερικών όγκων του πνεύμονα
  • Κατευθυνόμενη παρακέντηση πλευριτικής συλλογής
  • Τοποθέτηση καθετήρων

Ενδείξεις για την πραγματοποίηση υπερηχογραφικά καθοδηγούμενης διαθωρακικής βιοψίας

Επειδή ο αέρας θεωρείται «κακός» αγωγός των υπερήχων, για να είναι ορατή μια μάζα υπερηχογραφικά θα πρέπει να είναι περιφερική, δηλαδή σχεδόν σε επαφή με τον υπεζωκότα.

Tο ποσοστό των προσβάσιμων με διαθωρακική βιοψία, μαζών, φτάνει το 40% των περιπτώσεων.

Αντενδείξεις

Δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις για την πραγματοποίηση υπερηχογραφικά καθοδηγούμενης βιοψίας πνεύμονος. Προηγηθείσα πνευμονεκτομή είναι η ισχυρότερη, αλλά όχι απόλυτη, αντένδειξη. Ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει αεροπορικό ταξίδι για 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Θα πρέπει πάντοτε να υπολογίζεται το προσδοκώμενο όφελος σε σχέση με τις πιθανές επιπλοκές.

Σε αρκετές περιπτώσεις η βρογχοσκόπηση εκτελείται για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως τη διάνοιξη βρόγχου από όγκο, αλλά και σε επείγουσες καταστάσεις, όπως την άμεση αφαίρεση ξένου σώματος μετά από εισρόφηση ή την αντιμετώπιση μιάς απειλητικής για τη ζωή του ασθενούς αιμόπτυση.

Επέμβαση

Ενημέρωση του ασθενούς

Ο ασθενής θα πρέπει να είναι ενήμερος για το λόγο της επέμβασης, τα διαγνωστικά οφέλη, τις πιθανές επιπλοκές, την τοπική αναισθησία αλλά και τις εναλλακτικές επιλογές για τη διάγνωση.

Έλεγχος πριν την επέμβαση

  1. Θα πρέπει να ελέγχονται ο χρόνος προθρομβίνης (PT), μερικής θρομβοπλαστίνης (APTT) και ο αριθμός των αιμοπεταλίων
  2. Αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα από του στόματος θα πρέπει να διακοπούν πριν την επέμβαση, για χρονικό διάστημα ανάλογο με το είδος του φαρμάκου
  3. Οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε βιοψία πνεύμονος θα πρέπει προηγουμένως να έχουν υποβληθεί σε σπιρομετρικό έλεγχο. Ασθενείς με επιβαρυμένη αναπνευστική λειτουργία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με περίσκεψη
  4. Ασθενείς με σοβαρού βαθμού πνευμονική υπέρταση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με περίσκεψη
  5. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμη πρόσφατη αξονική τομογραφία θώρακος. Όλες οι απεικονιστικές εξετάσεις του ασθενούς, καινούργιες και παλαιότερες, θα πρέπει να μελετηθούν με προσοχή και θα πρέπει να είναι διαθέσιμες την ώρα της επέμβασης. Αγγειοβριθείς μάζες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή.
  6. Εάν υπάρχει σημαντική αλλαγή στη κλινική κατάσταση του ασθενούς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί νέα αξονική τομογραφία θώρακος μια μέρα πριν την επέμβαση.

Η βιοψία δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς, αλλά παραμονή στην Κλινική για τουλάχιστον 2 ώρες μετά την επέμβαση. Νοσηλεία απαιτείται μόνο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Επιπλοκές

Η εμπειρία της Μονάδας μας, έχει ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Ωστόσο, σύμφωνα με τη διεθνή βιβιλιογραφία, η συνηθέστερη επιπλοκή της διαθωρακικής βιοψίας πνεύμονος είναι ο πνευμοθώρακας, όμως είναι συνήθως μικρός και δεν απαιτεί διασωλήνωση του ημιθωρακίου. Άλλες σπανιότερες επιπλοκές είναι πνευμονική αιμορραγία (5-16,9%), η αιμόπτυση (1,25-5%), η εμβολή με αέρα και ο αιμοθώρακας από τραυματισμό των μεσοπλεύριων αγγείων. Οι περισσότερες επιπλοκές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μέσα σε μία ώρα μετά την επέμβαση. Η βιοψία δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς, αλλά παραμονή σε ελεγχόμενο χώρο για τουλάχιστον 2 ώρες μετά την επέμβαση. Νοσηλεία απαιτείται μόνο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

titopoulos

Ραντεβού:

dr-Titopoulos-IIraklis

«Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι δύσκολος, αλλά όχι ανίκητος! Δίνουμε μάχες από την πρώτη γραμμή: Για ίαση ή για να τον μετατρέψουμε σε χρόνια νόσο!» 

Δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος, Διευθυντής της Πρότυπης Μονάδας Επεμβατικής Πνευμονολογίας Ομίλου Ιατρικού Αθηνών (Ιατρικό Αθηνών & Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης)

Δείτε εδώ

favicon

Η Πρότυπη Μονάδα Επεμβατικής Πνευμονολογίας, λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 μέρες

Ευχαριστήριο

Ευχαριστήριο

Anna Fe… «Με όλη την εκτίμηση και τον θαυμασμό μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά…

Νεότερες εξελίξεις στις αναπνευστικές παθήσεις

Νεότερες εξελίξεις στις αναπνευστικές παθήσεις

Ομιλητής στο συνέδριο για τις νεότερες εξελίξεις στην αναπνευστική ιατρική που διεξήχθη στα Ιωάννινα, ο…

Σταθεροποίηση βρογχοσκοπίου σε υβριδική αίθουσα

Σταθεροποίηση βρογχοσκοπίου σε υβριδική αίθουσα

Χρήση συστήματος σταθεροποίησης του βρογχοσκοπίου (BSS) στην υβριδική αίθουσα για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο…

Επεμβατικός Πνευμονολόγος - Dr. Ηρακλής Τιτόπουλος