τι είναι η θεραπεία με τις Ενδοβρογχικές Βαλβίδες

Endoscopy Lung Volume Reduction, ELVR


Η θεραπεία με τις Ενδοβρογχικές Βαλβίδες (ELVR) είναι μια επαναστατική ενδοσκοπική, μη χειρουργική, μέθοδος για την αντιμετώπιση του σοβαρού πνευμονικού εμφυσήματος (Χ.Α.Π.), όταν πλέον η συνήθης φαρμακευτική αγωγή δεν ελέγχει τα συμπτώματα και την πορεία της νόσου.

Ενδοβρογχικές Βαλβίδες-Χειρουργείο

Πως ακριβώς λειτουργεί;

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) προσβάλει παγκόσμια το 10% του πληθυσμού και θεωρείται στις ΗΠΑ η 4η αιτία θανάτου.

Τα συμπτώματα είναι δύσπνοια, απόχρεμψη και βήχας. Η κύρια αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα, και σε μικρότερο βαθμό ευθύνονται παράγοντες από τη μόλυνση του περιβάλοντος και του εργασιακού χώρου. Η αντιμετώπιση είναι φαρμακευτική με εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και κορτικοειδή σκευάσματα. Η φαρμακευτική θεραπεία, ενώ είναι δραστική σε ήπια/μέτρια ΧΑΠ, στη σοβαρή μορφή ΧΑΠ, όπως το εμφύσημα, φαίνεται ότι δεν έχει καλά αποτελέσματα.

Στις σοβαρές αυτές περιπτώσεις, έχει ένδειξη η χειρουργική απομείωση ενός ή και των δύο πνευμόνων (LVRS), ώστε να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο υγιής πνευμονικός ιστός. H LVRS, παρά το γεγονός ότι μπορεί να βοηθήσει στην ποιότητα ζωής και κατ´επέκταση στην επιβίωση, εμφανίζει υψηλά ποσοστά επιπλοκών και θνησιμότητας.

Η ενδοσκοπική απομείωση με την τοποθέτηση βαλβίδων (ELVR) είναι μια σύγχρονη, ασφαλής, μη χειρουργική αντιμετώπιση, που προσφέρει άμεσα αποτελέσματα σε επιλεγμένους ασθενείς με σοβαρό εμφύσημα. Οι βαλβίδες τοποθετούνται βρογχοσκοπικά σε συγκεκριμένες περιοχές των πνευμόνων, επιτρέποντας την έξοδο του αέρα από αυτές κατά την εκπνοή, ενώ αποτρέπουν την είσοδο κατά την εισπνοή, δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα στις πιο υγιείς περιοχές των πνευμόνων να εκπτυχθούν. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται σημαντικά η πνευμονική λειτουργία.

Ενδοβρογχικές Βαλβίδες-Χειρουργείο     Ενδοβρογχικές Βαλβίδες-Χειρουργείο

 

Λεπτομέρειες της επέμβασης

Η ELVR γίνεται με γενική αναισθησία σε χειρουργική αίθουσα, με τη χρήση εύκαμπτου βρογχοσκοπίου, δίχως εξωτερικές τομές και χειρουργικά εργαλεία. Η επέμβαση διαρκεί 1-2 ώρες. Ο ασθενής παραμένει σε θάλαμο για παρακολούθηση και εξέρχεται πιθανότατα την επομένη ημέρα.

Ενδοβρογχικές Βαλβίδες-Χειρουργείο      Ενδοβρογχικές Βαλβίδες-Χειρουργείο      Ενδοβρογχικές Βαλβίδες-Χειρουργείο      

 

Πώς μαθαίνω περισσότερα για την επέμβαση;

Η ELVR μπορεί να γίνει σε επιλεγμένους ασθενείς με εμφύσημα μετά από μελέτη του ειδικού ιατρού. Για περισσότερες λεπτομέρειες ο επεμβατικός πνευμονολόγος Dr. Ηρακλής Τιτόπουλος είναι ο κατάλληλος ιατρός για να σας βοηθήσει.


 Πολυμέσα :

(Dr. Iraklis Titopoulos, MD, PhD  YouTube Channel)

Aντιμετώπιση της ΧΑΠ με Ενδοβρογχικές Βαλβίδες

Συνέντευξη του Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, επεμβατικού πνευμονολόγου, Δρ. Ηρακλή Τιτόπουλου στο Μακεδονία TV με αφορμή την πρώτη, πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα, αντιμετώπιση της σοβαρής ΧΑΠ με την βρογχοσκοπική τοποθέτηση βαλβίδων στους πνεύμονες.


Η θεραπεία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) στο Διαβαλκανικό

Δείτε την συνέντευξη του Δρ. Ηρακλή Τιτόπουλου, επεμβατικού πνευμονολόγου, Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, με αφορμή την Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε η Πνευμονολογική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.


Βρογχοσκοπικές τεχνικές ελάττωσης του όγκου του πνεύμονα.
Επιπλοκές, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έναντι των χειρουργικών τεχνικών.

Ομιλία του Dr. Ηρακλή Τιτόπουλου MD, PhD, στο 4ο Διακλινικό Μετεκπαιδευτικό Μάθημα Καρδιοθωρακοχειρουργικής, 2018-2019 με θέμα “Πνευμονικό εμφύσημα και αερώδεις κύστεις πνεύμονα”

Κοινοποιήστε στο ...