Ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚτΠ) παραμένει η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου με τραγικές επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές και οικονομικούς δείκτες. Το τελευταίο διάστημα δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, δηλαδή όταν έχει τη μορφή του πνευμονικού οζιδίου, και αυτό γιατί η πρώιμη διάγνωση οδηγεί σε έγκαιρη και ουσιαστική αντιμετώπιση, κάτι που βεβαιώνεται και από επίσημες επιστημονικές μελέτες.
Επειδή το οζίδιο εντοπίζεται κατά κανόνα στην περιφέρεια του πνεύμονα, η κοινή βρογχοσκόπηση εμφανίζει απογοητευτικά αποτελέσματα, διότι δεν έχει καμμιά δυνατότητα να το προσεγγίσει.
Ακριβώς για τον λόγο αυτό υπάρχει η Περιφερική Βρογχοσκόπηση (ΠΒ). Η ΠΒ είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη τεχνική, που απαιτεί μακρόχρονη εκμάθηση, πολυετή εμπειρία, πλούσιο εξοπλισμό και οργανωμένη επιστημονική ομάδα.
Πώς γίνεται η περιφερική βρογχοσκόπηση
Η Περιφερειακή βρογχοσκόπηση διενεργείται με πολύ λεπτό βρογχοσκόπιο, εξωτερικής διαμέτρου 3-4 mm, με δυνατότητα πρόσβασης σε λεπτούς βρόγχους, υπό γενική αναισθησία σε υβριδική ενδοσκοπική αίθουσα με την καθοδήγηση αξονικού τομογράφου κωνικής δέσμης (CBCT), ο οποίος δίνει στον ενδοσκόπο τη δυνατότητα 3D απεικόνισης της βλάβης.
Συνδυαστικά, απαιτείται πλούσιος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, όπως σύστημα πλοήγησης (Navigation), ακτινωτός ενδοβρογχικός υπέρηχος (Radial-EBUS), κρυοβιοψία και ταχεία βιοψία (ROSE), όπως και εξειδικευμένο ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό.
Η Πρότυπη Μπονάδα Επεμβατικής Πνευμονολογίας (πΜΕΠ) είναι η πιο εξειδικευμένη μονάδα της χώρας και μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη στην περιφερική βρογχοσκόπηση. Λειτουργεί σε καθημερινή βάση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απαρτίζεται από εκπαιδευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία, διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και πρωταγωνιστεί καταγράφοντας τα πιο υψηλά ποσοστά διάγνωσης.