Η σαρκοείδωση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό μικρών σβώλων φλεγμονώδους ιστού, γνωστών ως κοκκιωμάτων, σε διάφορα όργανα του σώματος. Συχνότερα επηρεάζει τους πνεύμονες και τους λεμφαδένες, αλλά μπορεί να επηρεάσει επίσης το δέρμα, τα μάτια, την καρδιά, το συκώτι, και άλλα όργανα.
Αίτια της σαρκοείδωσης
Τα ακριβή αίτια της σαρκοείδωσης δεν είναι γνωστά, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με μια ανώμαλη ανοσολογική αντίδραση. Γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες ενδέχεται να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξή της.
Συμπτώματα της σαρκοείδωσης
Τα συμπτώματα της σαρκοείδωσης ποικίλλουν ανάλογα με τα όργανα που επηρεάζονται, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Επίμονο βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.
- Πόνο στις αρθρώσεις και αδυναμία.
- Πυρετό, κόπωση και απώλεια βάρους.
- Δερματικά εξανθήματα ή βλάβες.
- Ερυθρότητα ή πόνο στα μάτια.
Διάγνωση και Θεραπεία της σαρκοείδωσης
Η διάγνωση της σαρκοείδωσης βασίζεται στη κλινική εξέταση, τον απεικονιστικό έλεγχο, τις αιματολογικές εξετάσεις και τις λειτουργικές δοκιμασίες των πνευμόνων. Τις περισσότερες φορές απαιτείται διαφορική διάγνωση με άλλες καλοήθεις ή/και κακοήθεις παθήσεις που προσβάλλουν τους λεμφαδένες, ιδίως το λέμφωμα, οπότε συνιστάται η κρυοβιοψία των λεμφαδένων του μεσοθωρακίου με EBUS (EBUS–MCB).
Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα και την έκταση της νόσου. Σε πολλές περιπτώσεις, η σαρκοείδωση μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, όταν απαιτείται θεραπεία, χρησιμοποιούνται συχνά κορτικοστεροειδή ή άλλοι ανοσοκατασταλτικοί παράγοντες για να μειωθεί η φλεγμονή.
Πρόγνωση
Η πρόγνωση της σαρκοείδωσης ποικίλλει. Σε πολλές περιπτώσεις, η νόσος είναι ήπια και αυτοπεριορίζεται, αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να γίνει χρόνια και να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα υγείας, ειδικά αν επηρεάσει κρίσιμα όργανα όπως η καρδιά ή οι πνεύμονες.
Ο Δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με σαρκοείδωση, αφού επί σειρά ετών ήταν ο υπεύθυνος του «Εξωτερικού Ιατρείου Σαρκοείδωσης» της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΓΝ «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης. Πρωτοπόρος, σε παγκόσμιο επίπεδο, στη τεχνική της μεσοθωρακικής κρυοβιοψίας (EBUS –MCB), με τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών διεθνώς, διαθέτει τεράστια εμπειρία και εξειδίκευση στη διάγνωση της μεσοθωρακικής λεμφαδενοπάθειας και εγγυάται ασφαλή και άμεσα αποτελέσματα με την ταχεία βιοψία (ROSE) την ίδια ώρα μέσα στην ενδοσκοπική αίθουσα.