Η βρογχοσκόπηση αποτελεί μία επεμβατική μέθοδο, ασφαλής, ανώδυνη, με ευρεία εφαρμογή στην ανίχνευση, διάγνωση αλλά και την θεραπεία πολλών νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος, έτσι ώστε να αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στην καθημερινή πρακτική του Επεμβατικού Πνευμονολόγου.
Το βρογχοσκόπιο οπτικών ινών (ινοβρογχοσκόπιο) είναι η σύγχρονη χρησιμοποιούμενη συσκευή και αποτελείται από ένα λεπτό, εύκαμπτο, τηλεσκόπιο, περίπου σε πάχος μολυβιού, που εισάγεται από τη μύτη ή το στόμα, χωρίς χειρουργείο.
Η διάρκεια της ινοβρογχοσκόπησης, ανάλογα με τη περίπτωση κυμαίνεται από 20-30 λεπτά, ενώ δεν απαιτείται νοσηλεία.
Πολλές βρογχοσκοπικές τεχνικές εφαρμόζονται μόνο σε ορισμένα βρογχοσκοπικά Εργαστήρια, καθ´ όσον απαιτείται ειδική τεχνογνωσία και ιατρικός εξοπλισμός.
Ο Διευθυντής της Μονάδας Επεμβατικής Πνευμονολογίας, Dr. Ηρακλής Τιτόπουλος, διαθέτει μακρά εμπειρία και εκπαίδευση σε αναγνωρισμένα κέντρα της χώρας και του εξωτερικού, αριθμεί στο ενεργητικό του άνω των 6.000 διαγνωστικών και θεραπευτικών βρογχοσκοπήσεων.
Κύριες διαγνωστικές ενδείξεις για βρογχοσκόπηση:
- Χρόνιος βήχας
- Αιμόπτυση
- Εισπνευστικός – εκπνευστικός συριγμός
- Βράγχος φωνής
- Θωρακικός πόνος
- Εισρόφηση (γαστρικού περιεχομένου-ξένου σώματος)
- Παθολογική ακτινογραφία θώρακος
- Αδιάγνωστη πλευριτική συλλογή
- Επίμονος πνευμοθώρακας
- Καλοήθεις & κακοήθεις όγκοι (καρκίνος του πνεύμονα)
- Λοιμώξεις
Κύριες θεραπευτικές ενδείξεις:
- Αφαίρεση ξένου σώματος
- Έλεγχος αιμορραγίας
- Βρογχοπλυσία
- Διάνοιξη τραχείας, βρόγχου
- Αφαίρεση καλοήθους ή κακοήθους όγκου (καρκίνος του πνεύμονα)
Θεραπευτικές τεχνικές:
- διαθερμία
- APC (Argon Plasma Coagulation)
- αφαίρεση ενδοβρογχικών καλοήθων και κακοήθων όγκων
- βρογχοπλαστική
- αντιμετώπιση αιμόπτυσης
- αφαίρεση ξένου σώματος
- τοποθέτηση ενδοπροθέσεων (stents)
Πως γίνεται η βρογχοσκόπηση
Το ινοβρογχοσκόπιο εισάγεται εύκολα από τη μύτη ή το στόμα μετά από ψεκασμό με τοπικό αναισθητικό και χορήγηση ήπιας καταστολής (μέθη). Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός μπορεί να παρατηρήσει με ευκρίνεια το εσωτερικό της τραχείας και των βρόγχων, καθώς και να συλλέξει υλικό από διάφορα σημεία για εργαστηριακές εξετάσεις (κυτταρολογικές, ιστολογικές, μικροβιολογικές).
Σε όλη τη διάρκεια της βρογχοσκόπησης ελέγχονται συνεχώς η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και η οξυγόνωση του ασθενούς.
Σε αρκετές περιπτώσεις η βρογχοσκόπηση εκτελείται για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως τη διάνοιξη βρόγχου από όγκο, αλλά και σε επείγουσες καταστάσεις, όπως την άμεση αφαίρεση ξένου σώματος μετά από εισρόφηση ή την αντιμετώπιση μιάς απειλητικής για τη ζωή του ασθενούς αιμόπτυση.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βρογχοσκόπηση
Το εύκαμπτο βρογχοσκόπιο (RFBs) αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο σε διαγνωστικούς και θεραπευτικούς χειρισμούς σε πληθώρα πνευμονολογικών παθήσεων τόσο στην ενδοσκοπική αίθουσα όσο και στη ΜΕΘ. Tα RFBs χρησιμοποιούνται, ιδίως σε προωθημένες διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις, εξ αιτίας πλεονεκτημάτων που έχουν αναφορικά με την ποιότητα της εικόνας, τη γωνίωση και γενικά τον χειρισμό και το μεγαλύτερο κανάλι εργασίας για την είσοδο οργάνων.