Success Stories – Ηρακλής Τιτόπουλος

arthro

«Με πρώιμη διάγνωση και καθοδήγηση εξειδικευμένου πνευμονολόγου, θα μετατρέψουμε τονκαρκίνο του πνεύμονα σε χρόνια νόσο»

Αρχικά είχε αποφασίσει ότι θα γίνει γυναικολόγος, η μεγάλη όμως αναμονή για ειδικότητα σε συνδυασμό με τη μετάθεσή του στην Πνευμονολογική Κλινική του 424 ΓΣΝΘ κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, λειτούργησαν καταλυτικά. Έτσι η Πνευμονολογία κέρδισε έναν κορυφαίο επιστήμονα, με πλήθος επιστημονικών εργασιών που έχουν δημοσιευθεί σε ξένα και ελληνικά ιατρικά περιοδικά και παράλληλα έναν επεμβατικό πνευμονολόγο που έχει πραγματοποιήσει σωτήριες επεμβάσεις σε εκατοντάδες ασθενείς.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα  είναι ο σύγχρονος φονιάς, με περισσότερους θανάτους από όσους ο καρκίνος του προστάτη, του εντέρου και του μαστού μαζί»

Ο λόγος για τον Ηρακλή Τιτόπουλο.  Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της καριέρας του έπαιξε η μετεκπαίδευσή του στο εξωτερικό. Ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια δίπλα στους καθηγητές JF.Dumon, C.Boutin, JF.Tassi και S.Cavalieri, τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της επεμβατικής πνευμονολογίας, και συνέχισε σε φημισμένα κέντρα, κυρίως της Ιταλίας, τα οποία επισκέπτεται κάθε χρόνο, ανανεώνοντας έτσι συνεχώς το επίπεδο της δουλειάς του. Όπως ο ίδιος τονίζει: «Δεν νοείται καριέρα στην Ιατρική δίχως μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Η ιατρική γνώση διπλασιάζεται κάθε χρόνο και η εξειδίκευσηστην επεμβατική πνευμονολογία που είναι και η ενασχόλησή μου, απαιτεί επαφή με αναγνωρισμένα κέντρα που διαθέτουν την τεχνογνωσία και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό». 

Διευθύνοντας την πιο έμπειρη ομάδα επεμβατικής πνευμονολογίας

Από το 2000 έως σήμερα ο Ηρακλής Τιτόπουλος είναι Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, το οποίο ανήκει στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, διευθύνοντας την πιο έμπειρη και οργανωμένη ομάδα επεμβατικής πνευμονολογίαςταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Πραγματοποιεί πλήθος ενδοσκοπικών πράξεων για διάγνωση και θεραπεία των πνευμονικών παθήσεων, κυρίως του καρκίνου του πνεύμονα (ΚτΠ), με υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό.  Από τα νοσήματα του πνεύμονα, το πλέον σοβαρό για τον κ. Τιτόπουλο είναι ο καρκίνος του πνεύμονα. Όπως αναφέρει: «Ο ΚτΠ είναι ο σύγχρονος φονιάςμε περισσότερους θανάτους από όσους ο καρκίνος του προστάτη, του εντέρου και του μαστού μαζί, και τούτο διότι όταν τον ανακαλύπτουμε έχει ήδη μεγαλώσει πολύ. Ξεκινάει σαν οζίδιο λίγων χιλιοστών δίχως συμπτώματα. Βέβαια, όλα τα οζίδια δεν είναι κακοήθεια. Θα πρέπει λοιπόν να διαγνώσουμε εάν ένα οζίδιο είναι ή όχι κακοήθεια. 

Αυτή η δύσκολη διαδικασία, που απαιτεί ειδικές γνώσεις και ιατρικό εξοπλισμό πρώτης γραμμής, αποτελεί την κύρια εξειδίκευσή μου και ταυτόχρονα τη μεγάλη μου αγάπη, διότι μου δίνει τη χαρά και ικανοποίηση να σώζω στην κυριολεξία τους συνανθρώπους μου». Τα τελευταία χρόνια η πνευμονολογία, με την εξέλιξή της, την απόφυματιολογία, ολοκληρώνεται και αναπτύσσεται ταχύτατα σε όλους τους τομείς, τονίζει ο ιατρός και προσθέτει ότι με την ιδιότητα και του προέδρου της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), μπορεί να διαβεβαιώσει ότι σε γενικές γραμμές στη χώρα μας εφαρμόζονται σήμερα όλες οι τελευταίες κατακτήσεις της επιστήμης στον τομέα της Πνευμονολογίας.

«Κάποια καθυστέρηση που παρατηρείται σε ορισμένα θέματα, αποδίδεται μάλλον σε νομοθετικές διατάξεις και φροντίζουμε άμεσα να επιλύσουμε, μέσα από την αρμονική συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας», προσθέτει.  Είναι γεγονός ότι η πνευμονολογία ευνοήθηκε τα μέγιστα από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνογνωσίας σε όλους σχεδόν τους τομείς. Νέες τεχνικές, καινοτόμες εφαρμογές, νέες θεραπείες έφεραν επανάσταση στη διάγνωση και την αντιμετώπιση πολλών πνευμονικών νοσημάτων.

Όπως αναφέρει ο κ. Τιτόπουλος: «Αναφορικά με τη θεραπεία του αρχόμενου ΚτΠ είμαστε πολύ κοντά στο να μπορούμε, σε επιλεγμένους ασθενείς, να κάνουμε διάγνωση και θεραπεία μαζί (AllinOne) την ίδια μέρα, δίχως νοσηλεία! Φανταστείτε δηλαδή να έρχεται το πρωί ο ασθενής, να γίνεται διάγνωση και θεραπεία μαζί στον ίδιο χρόνο και να φεύγει το απόγευμα σπίτι του!»

Καταλυτική η επίδραση της πανδημίας
Ο Ηρακλής Τιτόπουλος τονίζει την καταλυτική σημασία της πανδημίας, όχι μόνο στην ιατρική επιστήμη, αλλά και στην  κοινωνία. Δηλώνει χαρακτηριστικά: «Στην πανδημία θρηνήσαμε ζωές, αλλάξαμε συνήθειες, τρόπο ζωής, εργασίας, απομονωθήκαμε, διδαχτήκαμε όμως και πολλά. 

Εκτιμήσαμε αξίες που τις θεωρούσαμε δεδομένες, όπως υγεία και ελευθερία, συνήθειες απλές και καθημερινές, είδαμε διαφορετικά τις σχέσεις μας στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία. Ειδικά στο γιατρό η επίδραση της πανδημίας υπήρξε καταλυτική. Νιώσαμε όλοι σαν σε γενική επιστράτευση. Δώσαμε τον αγώνα μας με αυτοθυσία ώρες ατελείωτες, θρηνήσαμε συναδέλφους, ενωθήκαμε όλοι στον κοινό αγώνα. Το ίδιο και οι συνάδελφοι ερευνητές, έτσι ώστε να έχουμε τα εφόδια στη δύσκολη αυτή μάχη.

Ταυτόχρονα, επιταχύνθηκε και η έρευνα και για άλλα νοσήματα, με αποτέλεσμα το όφελος να είναι πολύ σημαντικό.Μετά από την εμπειρία αυτή γίναμε πιο ώριμοι, έτοιμοι και δυνατοί να αντιμετωπίσουμε την επόμενη απειλή, όποτε και εάν αυτή εμφανιστεί». Κορυφαία για τον ιατρό είναι η πρόληψη, ειδικά σε ό,τι αφορά την υγεία των πνευμόνων, διότι η πρόληψη οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη διάγνωση σε έγκαιρη θεραπεία, η έγκαιρη θεραπεία σε ίαση. 

Οι ιατροί διαθέτουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία, αλλά πρωτίστως η ευθύνη της πρόληψης ανήκει στην Πολιτεία, που θα πρέπει να την «περάσει» στην κοινωνία. Ειδικότερα για τους πνεύμονες, τονίζει ο κ. Τιτόπουλος, σημαντική είναι η προληπτική εξέταση με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης, στην οποία θα πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο οι καπνιστές.  «Πιστεύω, ότι με την πρώιμη διάγνωση και την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου πνευμονολόγου, θα μετατρέψουμε τον  ΚτΠ από θανατηφόρο νόσο σε χρόνια νόσο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφερόμενοι στην υγεία των πνευμόνων, έχει αποδειχθεί η σχέση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με τη λειτουργία τους.  Τα αιωρούμενα μικροσωματίδιαμπορούν να εισχωρούν στις κυψελίδεςκαι να ενοχοποιούνται για σειρά παθήσεων, με κυριότερες την ΧΑΠ, το βρογχικό άσθμα, τον ΚτΠ, τις διάμεσες πνευμονοπάθειες και το μεσοθηλίωμα.

«Με πρώιμη διάγνωση και καθοδήγηση εξειδικευμένου πνευμονολόγου, θα μετατρέψουμε τον καρκίνο του πνεύμονα σε χρόνια νόσο»

Μεγαλύτερες επιπτώσεις αποδίδονται στο κάπνισμα. Στο κάπνισμα αποδίδεται το 92% του ΚτΠ, η ΧΑΠ και το εμφύσημα, όπως και καρκίνοι άλλων οργάνων πχ της ουροδόχου κύστης. Τέλος, οι λοιμώξεις από η Covid19 είναι φλεγμονώδη νοσήματα των πνευμόνων που ευθύνονται για θανάτους παρά τη θεραπεία, ενώ συχνά καταλείπουν αναπνευστική ανεπάρκεια και πνευμονική ίνωση. 

Ένας ιατρός σε συνεχή δράση “Choose a job you love and you will never have to work a day in your life”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ηρακλής Τιτόπουλος και προσθέτει: «Εργάζομαι σχεδόν όλη μέρα. Δεν θα μπορούσα εξ άλλου να κάνω και διαφορετικά, με ιατρείο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχοντας ασθενείς που νιώθω τη χαρά να τους προσφέρω ό,τι καλύτερο. 

Θα ήθελα να αναφέρω και τις υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως: 1) του αντιδημάρχου υγείας, για 5 συνεχείς τετραετίες, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, με δήμαρχο τον επιστήθιο φίλο μου Ιγνάτιο Καϊτεζίδη,  2) του  μέλους στο ΔΣ του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, χαράσσοντας πολιτική υγείας για τον δημότη, και 3)του προέδρου της ΕΝΘΕ για 2ησυνεχόμενη τριετία. Τις ελεύθερες ώρες τις αφιερώνωστο σκάκι που λατρεύω.

Ασχολούμαι από νεαρή ηλικία, υπήρξα πρωταθλητής Ελλάδος σε ηλικία 12 ετών, και έχω κερδίσει μετάλλιο σε Βαλκανικούς αγώνες. Γενικά είμαι αισιόδοξος και προσπαθώ πάντα να βλέπω τη θετική πλευρά, δίχως να χάνω το μέτρο. Βαδίζουμε λοιπόν μαζί μπροστά γιατί… «Τα καλύτερα έρχονται!».

Κοινοποιήστε στο ...

Πρόσφατα Άρθρα

Facebook Page

Ιστορικό

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας

μπορείτε να ακυρώσετε την συνδρομή σας εύκολα πατώντας στο unsubscribe στο τέλος του email